B-Side Band se na startu nové éry s albem "Tam a zpět" snaží znít současně

02.02.2024 11:00 - Ondřej Hricko | foto: se svolením kapely B-Side Band

B-Side Band je mnohočlenná formace, kterou proslavila především dlouholetá kooperace se zpěvákem Vojtou Dykem. Doprovázela také výběr populárních interpretů na albu "Folk Swings", kde - jak název napovídá - byly folkové klasiky interpretovány ve swingovém hávu. Nově se snaží prosadit s vlastní tvorbou.
7/10

B-Side Band - Tam a zpět

Skladby: Příliv, 40 týdnů, Sníh, Brno Mars, Magnum, Polštáře, Galerie, Na Suchu, Pulci, Tam a zpět
Vydáno: 18.1.2024
Celkový čas: 45:39
Vydavatel: BUJOART

Do moderních bigbandových aranží zabalil B-Side Band svou novou autorskou desku "Tam a zpět", tentokrát bez Vojty Dyka i dalších hostujících hudebníků. Muzikanti tak šli na trh s vlastní desítkou písní a texty v rodném jazyce. Formace tu do svého klasického rukopisu propašovala současné popové postupy, které klasický big band oživují, ale zároveň v několika momentech dehonestují. Třeba song "Polštáře" trpí záměrnou snahou být cool - rapová vložka a big band zkrátka nejdou dohromady, i když by si to pánové moc přáli.

Přiznaná inspirace funky stylem Bruno Marse v příznačně nazvaném singlu "Brno Mars" naopak funguje skvěle, stejně jako úvodní, jen lehce usedlá píseň "Příliv". Po instrumentální stránce není vůbec co vytknout. B-Side Band je parta zkušených hudebníků vedená bandleadrem Josefem Buchtou. Právě oni ale často stáli v pozadí všech hostů, a novinka tak měla ukázat, jak obstojí, když vystoupí z jejich stínu.

Album je hravé, žánrově se nedrží obvyklých postupů a snaha znít moderně je fajn, včetně občasných explicitnějších slovních hříček, které umí překvapit. Nejde o zásadní mezižánrový průlom, ale celkově se "Tam a zpět" poslouchá příjemně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY